De afknelling van de doorbloeding van het hoofd ontstaan door gebruik van te kleine hoofdstellen

Foto’s geplaatst met toestemming van de eigenaren. Zijn drie verschillende paarden met allemaal problemen op voorhoofd en kaak! Alle drie geen passend hoofdstel en de middelste werd gereden met een mexicaanse neusriem.
Tong en hoofdproblemen bij een paard.
Steeds vaker kom ik bij mensen die aan het struggelen zijn met het feit dat hun paard een probleem heeft met zijn tong tijdens het rijden c.q. mennen en dan bedoel ik;
Tong over het bit, tong constant naar buiten of de tong naar buiten als het moeilijk wordt elders in het lijf.
Deze paarden hebben vaak snel stress en spanning wat ze doormiddel van de tong willen uiten. Dus de vraag waar komt die spanning en stress vandaan?
Als we dan eens goed gaan kijken met zowel de thermografie als met onze ogen en centimeter dan blijkt het probleem toch veelal in een hoofdstel en/of bit te zitten wat op bepaalde punten van het hoofd ongewenste druk geeft. Die ongewenste druk op wisselende delen van het hoofd is vaak zodanig drukkend dat op die punten de doorbloeding van het hoofd stagneert.
Op de thermografiecamera zie je bij deze paarden een steeds terugkerend patroon qua doorbloeding van het hoofd.
Zeker met bepaalde hoofdstel modellen is het bijna altijd hetzelfde patroon wat je ziet namelijk extreem koud onder de kaak maar ook extreem koud op voorhoofd. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van de Mexicaanse neusriem. Deze neusriem staat erom bekend veel druk op de voorkant van het hoofd te geven. Daarom is deze neusriem ook zo populair in de spring en Eventing sport alleen dat het de doorbloeding afknelt wordt niet over nagedacht dat is blijkbaar niet belangrijk. Hieronder een thermografie foto van een paard die gereden werd met een Mexicaanse neusriem. De eigenaar schok behoorlijk van wat er te zien was.
Waar lopen mensen tegen aan?
Hoe langer ze rijden/mennen hoe onrustiger het paard met zijn hoofd wordt (naarmate de afknelling duurt wordt het ongemak meer) uiteindelijk gaat de tong erg soepel over het bit (vaak is dan het bit te klein) en als dat niet lukt dan wordt de tong naar buiten gegooid.
Veel instructeurs en therapeuten zoeken dan de oplossing in de atlas maar in deze gevallen moet je wel even iets verder kijken dan je neus lang is.
Namelijk een paard met een slechte doorbloeding in de onderkaak zet/houdt zijn tongbeen vast. Gevolg niet willen ontspannen in de kaken en ook moeite met het aannemen van het bit en daarbij het volgen van de hand van de ruiter/menner. Komt daar ook nog eens een extreem slechte doorbloeding van het voorhoofd bij dan zit je in een vicieuze cirkel waar je maar niet uitkomt ondanks alle goed bedoelde hulp van instructeurs en therapeuten.
Dan een bit. Een bit ligt pas mooi in de mond als je de juiste bitmaat gebruikt. Dan pas kan een paard lekker ontspannen gaan lopen. Inmiddels heb ik wel de ervaring dat als je paard problemen heeft met zijn hoofd/ hals houding bijvoorbeeld graag op de voorhand wil duiken (achterhand doet dan niet meer mee), gaat schudden, gaat klooien met de tong of de tong naar buiten gooit dan is 9 van de 10 keer niet alleen het bit te klein maar ook het hoofdstel te klein.
Ruiters erkennen dat er problemen zijn maar ze weten niet wat. Er worden er dan van allerlei verschillende bitten geprobeerd maar op het moment dat je de nieuwe bitten ook allemaal te klein probeert, blijft je probleem bestaan. Uiteindelijk heb je een hele ruime collectie aan van allerlei bitten hangen en nog steeds niet de oplossing en daarom ben ik ben geen fan van bit fitters omdat ik daar echt heel vaak heel slecht werk van zie. Regelmatig zie ik paarden met een mondbreedte van 14 cm waar een 11.5 cm bit in ligt geadviseerd door bit fitters.
Dat kan natuurlijk niet, het belang van paard, klant en probleem dient voorop te staan en niet het vullen van hun eigen portemonnee.
Daarom kijk ik nooit alleen wat het probleem is maar ga ik samen met de klant op zoek naar de oorzaak van het probleem en pas als klant die problemen opgelost heeft kun je beginnen met het behandelen met de Equissage Pulse om zo de verstoorde doorbloeding op te lossen.
Stel je paard heeft een extreem slechte doorbloeding van het hoofd en je gaat niet even verder kijken naar gebruik harnachement dan kun je wel 20 behandelingen doen maar zal je probleem in stand gehouden worden. Je kunt je geld dan net zo goed in de sloot gooien dan ben je het ook kwijt dus volkomen kansloos.