Showtime hoofdstelmateriaal en Sprengerbitten en super combinatie

Inmiddels ben ik al ruim een jaar bezig met het hoofdstel op maat maken.
In dat jaar zijn mij toch wel wat dingetjes opgevallen waar veel mensen niet bij na denken. Inmiddels ben ik er wel van overtuigd dat een paard nooit zomaar vervelend of irritant gedrag vertoond maar dat het altijd ergens aan te herleiden is.
Ik mag graag verbanden leggen tussen oorzaak en gevolg en dan zie ik toch best wel eens schokkende dingen waarvan ik denk hoe kan het dat niemand dit ziet of hier over nadenkt.
Neem bijvoorbeeld de bitten. Veel paardenmonden zijn wel breed maar hebben niet veel ruimte tussen de lagen om een bit in kwijt te kunnen.
Doordat ik hoofdstellen op maat maak en daarbij een bit nodig heb om alles netjes af te stellen zie ik heel regelmatig dat paarden met een mond van 13 waar een 14 bit in moet met een dikte van hooguit 14 of 16 mm, rondlopen met een veel te klein hoofdstel in combinatie met een te klein bit vaak 11,5 of 12,5 wat ook nog een dikte heeft van 20 mm dan snap je wel dat dit voor het paard of de pony niet prettig op het hoofd en in de mond kan zijn.
Daarbij bestaan er ook enkel gebroken bitten die aan de ene kant langer zijn dan aan de andere kant. Het is dan ook de bedoeling dat zo’n bit regelmatig gedraaid wordt om te veel druk op de mond te voorkomen.
Hieronder wat Sprenger daar over schrijft als je op de foto klikt dan zie je de beschrijving die erbij hoort.
Dus doe je paard/pony een plezier en kijk eens met een kritische blik naar het hoofdstel en bit wat je gebruikt! Ik zie dagelijks paarden die een stuk rustiger en hanteerbaarder worden van een passend hoofdstel en zo’n super fijn Sprengerbit die ook nog eens jaren meegaan.