De zin of de onzin van een goed passend hoofdstel

De ZIN of de ONZIN van een goed passend hoofdstel.
De meeste weten inmiddels dat ik hoofdstellen op maat heb toegevoegd aan mijn bestaande bedrijf.
Ik maak al weer ruim 2 jaar thermografie foto’s van verschillende paarden en pony’s. Inmiddels als een heel ruim scala aan klachten en problemen voorbij zien komen. Èèn daarvan is het headshaken of hoofdschudden. Je ziet bij deze paarden een vast patroon aan doorbloedingsproblematiek op en rondom het hoofd en dan met name een verstoring boven de ogen (dus waar de frontriem zit) ter hoogte van de bakstukken en ook onder het jukbeen is het vaak raak. Daarnaast zijn paarden met bovenstaande problemen (ook zonder headshaken) vaak heel gevoelig op de oren en dan vooral net achter de oorschelp waar het kopstuk van het hoofdstel geplaatst wordt.
Daarnaast zie ik heel wat hoofstellen die krap onder het jukbeen zitten sommige zelfs er boven op. Dat bot raakt geïrriteerd met alle gevolgen van dien. Maar ook vele frontriemen liggen te strak waardoor ze aan het kopstuk gaan trekken en deze naar voren (dus strak achter de oren) trekken. Of kopstukken die te groot zijn en daardoor te veel ruimte hebben om te kantelen als er wat druk op komt.
Vervolgens zie je dan ook nog bitten die veelal te klein zijn. Dan zijn er ook mensen die denken ik doe het hoofdstel zo los mogelijk omdat mijn paard wat strakker niet fijn vindt.
Als je hoofdstel te los zit of te groot is waardoor het automatische te los zit dan zal het constant gaan schuiven over het hoofd door de beweging van het paard, dat schuiven is wel minimaal dat zie je niet maar je paard voelt het wel. Daarnaast heb je ook nog eens kans dat bepaalde delen zoals een kopstuk makkelijk kunnen kantelen als er wel wat druk komt waardoor het paard op de plaats van het kopstuk dus achter de oren nog meer iritatie krijgt.
Kortom een goed passend hoofdstel is minstens zo belangrijk als een goed passend zadel of mentuig.
Er wordt van de paarden verlangt om fijn ontspannen en nageeflijk te lopen maar mensen hebben vaak niet door dat dit met alle bovenstaande isues aan het hoofd niet goed lukt om te ontspannen. Daarbij komt ook nog dat als er langere tijd met niet passend materiaal wordt gereden de irritatie plekjes zo geïrriteerd zijn dat het probleem ook zonder hoofdstel of halster zichtbaar wordt.
Op onderstaande thermografie foto zie je vele blauwe sterk verminderde doorbloedingsplekken op het hoofd. Net achter het halster zie je rode plekken (waarschijnlijk wordt door de wrijving van een te groot kopstuk deze rode plek veroorzaakt). Normaal is alles wat rood is op een thermografie foto prima maar hier valt het zo erg op dat dit waarschijnlijk een oorzaak heeft gezien de rest van het hoofd. Daarnaast weet ik dat dit paard een niet passend hoofdstel had waardoor alles wel te verklaren is.
Voor vragen over bovenstaande of het maken van een afspraak voor een hoofdstel op maat ben ik bereikbaar op 06-22568685