De Galop

Bijna dagelijks “hoor ik” mijn paard heeft moeite met het aanspringen in de galop, moeite met in de galop blijven, moeite met het aanspringen in de juiste galop (hij spring altijd over kruist aan) of spring na een paar galoppassen met de achterhand over op de andere galop zodat hij alsnog over kruist gaat.
Vaak laat de ruiter het paard eerst harder draven zodat het paard uiteindelijk vanzelf in de galop “valt” in plaats van aanspringt. Ook het aanspringen vanuit de stap of zelfs stilstand is dan helemaal niet meer te realiseren.
Daarnaast hoor ik vaak mijn paard heeft moeite met de galop wissels of wil sowieso niet wisselen enz.
De achterhand is de motor van het paard en als daar wat stagneert dan werkt de achterhand niet meer naar behoren. Mensen horen dan vaak van artsen en therapeuten je hebt eigenlijk een paard in 2 stukken wat inhoud dat de voorhand en het voorste deel van de middenhand prima werken maar het achterste deel van de middenhand en de achterhand werken dan niet zoals het zou moeten zijn waardoor oefeningen die vanuit de achterhand uitgevoerd moeten worden dus niet willen lukken.
Als je een correcte wissel wil springen dan moet je paard het laterale benenpaar dus linksvoor linksachter gelijktijdig naar voren plaatsen. Vervolgens wil je wisselen dus moet het laterale benenpaar dus rechtsvoor en rechtsachter gelijktijdig naar voren gebracht worden.
Dit alles vraagt flexibiliteit in het kruis/bekken/ lendenpartij/bilspieren en hak/spronggewricht. Het paard moet als het ware gaan zitten om vanuit de achterhand de wissels te kunnen springen.
Op het moment dat de doorbloeding in de bovengenoemde gebieden stagneert dan is niet alleen de doorbloeding vermindert maar functioneren de spieren op die plekken ook niet zoals ze zouden moeten doen dus los, soepel en gemakkelijk.
Het is dan vaak stijf, stram en kost het paard veel moeite om de oefening op de juiste wijze uit te voeren met wellicht ook spierstijfheid na de training.
Bij al deze paarden zie ik dan met de Thermografiecamera een steeds terugkomend beeld van een sterk verminderde doorbloeding in de achterhand/lendenpartij/bilspier en hak/spronggewricht.
Inmiddels heb ik al vele paarden die op hoger niveau (Prix St Georges, Intermediaire 1 en 2, Grand Prix) lopen maar net dat laatste stukje niet goed lukt geholpen om de probleem gebieden door middel van Thermografie in beeld te brengen om vervolgens zo gericht mogelijk met de Equissage Pulse te kunnen behandelen.
Maar ook paarden die niet op Subtop niveau lopen kan het helpen het stukje galop te verbeteren.
Met de Equissage Pulse behandel ik specifiek de achterhand en het laatste stuk van de middenhand. Na drie a vier behandelingen kan het paard gemiddeld genomen zonder problemen de galopwissels springen en gaan alle oefeningen veel gemakkelijker en met meer ontspanning in het gehele lijf van het paard.
Hieronder foto’s van verschillenden paarden en hun sterk verminderde doorbloeding in de achterhand/middenhand.
Heb jij ook een paard/pony met bovenstaande problemen en wil je graag dat ik eens met je meekijk maak dan zsm een afspraak
Geen fotobeschrijving beschikbaar.Geen fotobeschrijving beschikbaar.Geen fotobeschrijving beschikbaar.Geen fotobeschrijving beschikbaar.Geen fotobeschrijving beschikbaar.Geen fotobeschrijving beschikbaar.