Slechte doorbloeding. Waardoor onstaat dat?

Interessant!
Regelmatig krijg ik de vraag waar een paard zo’n slechte doorbloeding van krijgt. Ik ben me daar eens in gaan verdiepen en dan kom je toch wel tot schokkende conclusies!!
Onderstaand een plaatje met de volledige bloedsomloop van een paard.
Wat je ziet is dat de hoofdslagader van het paard precies onder de wervels van het paard doorloopt met tussen de wervels de tussenribslagaderen.
Nu zul je denken wat heeft dit met een zadel te maken?
Dagelijks zie ik zadels die slecht passend zijn te denken aan; Knellen op de wervel, vastliggen op de schoft, scheef gevuld zijn en heel vaak middenonder het zadel “te rond”gevuld worden waardoor ze gaan schuiven, wippen of kiepen.
Zadelpassers vinden dit een goede zaak maar in de praktijk blijkt dat niet zo te zijn.
Veel zadels worden midden onder het zadel te rond gevuld ipv mooi egaal vlak. Het gevolg is dan dat het zadel op die plek (vaak precies onder het zitvlak) meer druk op de paardenrug gaat geven. Heb je dan ook nog een ruiter die niet beschikt over een onafhandelijke zit dan is in korte tijd het leed niet te overzien.
Gevolg;
Het paard gaat zijn rug wegdrukken om onder de pijn uit te komen en uiteindelijk als er lang genoeg met een dergelijk zadel gereden wordt dan knelt dat door het wegdrukken van de rug de bloedsomloop af met als gevolg een paard met een sterk verminderde doorbloeding en daarbij veel pijn in de rug. Veel mensen denken dat het juist beter is om met een boomloos zadel te gaan rijden maar ook dit zal het probleem niet oplossen maar eerder verergeren.
Een boom in een zadel is bedoelt om de wervel te beschermen. Ga je boomloos rijden dan is de bescherming van de wervel weg en zit een ruiter die niet over een onafhankelijke zit beschikt rechtstreeks op de wervel te duwen om zo het probleem onbewust nog erger te maken.
Het probleem van de rugpijn wordt geprobeerd te verminderen met een osteopaat, fysiotherapie, dryneedling enz.
Spiertechnisch een prima oplossing maar om de doorbloeding op gang te brengen is dit helaas niet voldoende. Wel is het eccentieel om een verstoorde doorbloeding zo snel mogelijk weer op gang te brengen om zo blijvende schade te voorkomen.
Soms hebben mensen wel door dat het zadel waar ze mee rijden niet goed op hun paard ligt. Ze halen er dan een zadelpasser bij die kijkt of de schouder vrij ligt en vindt het dan goed of de zadelpasser probeert het probleem op te lossen met speciale bontjes, zadelpads, anatomische singels enz.
Ik heb er al eerder over geschreven maar een zadel wat al knel ligt los je niet op door er ook nog een bontje tussen te leggen omdat het dan allemaal nog krapper wordt. Hier is een paard maar ook de ruiter niet mee geholpen.
Voelt je paard op bepaalde plekken koud aan laat dan eens een themografie maken om de doorbloeding bij het paard in beeld te brengen. Hierna kun je de problemen die inzichtelijk geworden zijn gericht behandelen door middel van de Equissagge pulse therapie.
Mocht je twijfelen over je zadel en wil je graag dat ik meekijk of heb je vragen over bovenstaande stuur mij dan even een appje.
Kan een afbeelding zijn van scherm en de tekst 'Tools FLIR5833.jpg 28-2-2022 260% Sp5 Emissiegraad Gerefl. 0,95 20,0C Serienummec nfraroodresoluti 16,8C Auto Annuleren 20°C Bewolkt 16:12 11-9-2022 早。'
Kan een afbeelding zijn van de tekst 'QUISSAGE CULSE'Kan een afbeelding zijn van scherm
Geen fotobeschrijving beschikbaar.